A Journey – My Political Life

Posted by | december 20, 2012 | Samhälle | No Comments


Jag ska direkt erkänna att Tony Blair är en av mina favoritpolitiker. Recensionen kommer alltså vara färgad av det. För hans bok är just Tony Blair rätt igenom. Extra mycket i ljudboksvarianten, som jag lyssnat på, för där läser författaren själv.

Jag kan rekommendera ljudboken av just den anledningen, men också för att den är kortare än pappersboken. Jag har läst den också, men då blir det ärligt talat lite väl utförligt och därmed segt ibland. Ljudboken är rappare och bättre.

Boken har undertiteln My Political Life, och det är ytterligare ett plus. Politikers barndom, tonårsförälskelser och tjuvrökande är sällan intressant. Personen vill jag lära känna, men mest det som har format denne som politiker. Vill ni veta mer om Blairs privatliv ska ni läsa någon av alla de biografier som skrivits om honom, denna bok handlar i huvudsak om hans politiska gärning.

Den gärningen är fascinerande och nästan uppbyggd i klassisk romanform. Han slår sig ihop med en annan ung parlamentariker, Gordon Brown, för att förändra det omoderna, tröga Labour-partiet. Hans kollega anses av nästan alla, inklusive Blair, vara den mest begåvade, den framtida ledaren. Tillsammans utarbetar de strategin för att göra Labour modernt igen, men i avgörandes ögonblick – när den sittande partiledaren dör – tvekar Brown och Blair glider förbi och tar ledningen. Det gör dem till fiender och en över tio år lång strid tar vid. Blair skakar liv i Labour, vinner kampen mot facket och de som inte vill modernisera, han använder striderna för att visa väljarna att New Labour verkligen är New och han vinner valet en, två och tre gånger. Han fredsförhandlar på Irland, utkämpar krig i Afghanistan och Irak, hanterar terrorattacker, Dianas död och mycket, mycket annat. Samtidigt utkämpar han den eviga striden mot sin närmaste man och störste rival, finansminister Brown.

Blair anstränger sig för att förklara vad som drev honom, och vad som driver honom. Kanske mest intressant är hans resonemang kring Afghanistan, Irak och kriget mot terrorismen. Ni får avgöra själva om det är en man som fastnat i en argumentation som han inte kan ta sig ur med hedern i behåll, eller om han är faktiskt övertygad om att han valt rätt väg.

När man lyssnar på honom är det inte svårt att förstå att han vann de tre historiska segrarna och när ljudboken tar slut saknar man den underfundige, passionerade brittiska rösten i hörlurarna.

A Journey – My Political Life
Tony Blair
Random House Audio
ISBN 0739369830

 

About Mathias Sundin

Riksdagsledamot och oppositionsråd för Folkpartiet, från Norrköping. Ohälsosamt intresserad av amerikansk politik. Bloggare åt CNN och medverkande i SvD:s USA-panel under presidentvalet. Författare till en politisk thriller, Till varje pris, om en svensk-amerikansk senator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.