Chris Christie – The Inside Story of His Rise to Power

Posted by | maj 13, 2013 | Samhälle | No Comments

Chris Christie The Inside Story”Get the hell off the beach! You are done. It’s 4.30. You have maximized your tan. Get off the beach.”

New Jerseys guvernör, Chris Christie, informerar folk vad de borde göra innan orkanen Irene slår till mot delstaten. Han gör det på sitt sedvanligt tuffa och roliga sätt. Det sätt som gjort honom populär över hela USA, framförallt i republikanska kretsar.

Populariteten har gjort att det spekuleras vilt kring en framtid för Christie som presidentkandidat. Inför valet 2012 fick han frågan så många gånger att han sa att det enda sättet folk skulle tro på hans nej var om han tog livet av sig. Trots det tog han sig extra funderare på hösten 2011, efter att flera tunga affärsmän och politiker drivit en kampanj för att han skulle ställa upp. Han sa nej ännu en gång och gav istället sitt stöd till Mitt Romney.

Men presidentplanerna är säkert inte avskrivna för gott. Chris Christie har alltid varit en väldigt ambitiös man, berättar journalisterna Bob Ingle och Michael Symons i Chris Christie – The Inside Story of His Rise to Power.

När Chris fyllde tio år önskade han en lagbok i present, eftersom han ville bli rättegångsadvokat. Några år senare, vid fjorton, besökte en republikansk lokalpolitiker, Tom Kean, hans skola. Det tände en ny låga i Chris’ bröst. Efter skolan berättade han för sin mamma om besöket och sa att han ville bli volontär i Keans kampanj. Hans mor, som alltid röstat på demokraterna, körde unge Chris hem till Kean och sa att skulle han göra det fick han allt fråga Mr. Kean själv.

Tom Kean mindes besöket. Hur en ung pojke knackat på, sneglat nervöst mot modern som väntade i bilen och sagt att ”Sir, jag vill engagera mig i politiken, jag vet inte hur och min mamma säger att jag ska fråga dig.”

Christie blev volontär i Keans kampanj och fick vara med om sin första politiska framgång när Kean vann valet och blev New Jerseys fyrtiåttonde guvernör.

Christie utbildade sig till jurist, fick jobb på en advokatfirma och inledde en framgångsrik karriär och blev partner i firman 1993. Efter det karriärsteget började politiken locka igen. Han kandiderade och vann en plats i motsvarande kommunstyrelsen. Bara några veckor efter att han tillträtt posten kastade han sig in i nästa kandidatur, till New Jerseys representanthus. Han förlorade i det republikanska primärvalet och missnöjda väljare valde även bort honom när han försökte bli omvald till kommunstyrelsen ett par år senare.

Chris Christies politiska karriär var över trodde många – inklusive Christie själv.

Han återgick till juridiken men höll en fot kvar i politiken genom att hjälpa till i George W Bushs presidentkampanj. När Bush blev vald såg Christie sin chans och lobbade aktivt för att bli US Attorney, federal åklagare, i New Jersey. Det blev han, och Christie var tillbaka i rampljuset.

I sju år gjort han livet surt för brottslingarna, inte minst politiker som tog emot mutor. Anklagelser om politiskt motiverade utredningar haglade, men folket gillade vad de såg när politiker efter politiker fördes bort i handbojor. Överhuvudtaget ökade antalet åtal kraftigt i New Jersey och Christie utnyttjade skickligt media för maximal uppmärksamhet.

2008 avgick Christie efter att Barack Obama blivit vald till president. Men en ny möjlighet låg bara runt hörnet. 2009 skulle New Jersey välja ny guvernör och den sittande guvernören, Jon Corzine, hade inte rosat marknaden.

Christie vann tämligen enkelt primärvalet och blev republikansk guvernörskandidat. Corzine, som plöjt ner över en miljard kronor i sin politiska karriär, kunde inte räddas av pengar denna gång och i november 2009 kunde Tom Kean lägga armen om pojken som knackat på i hans hus trettiotvå år tidigare och viska till honom:

”Life’s amazing, isn’t is?”

Det är en bra bok, om en intressant person, som Ingle och Symons har skrivit. Nackdelen är att den slutar i början av 2012 och mycket har hänt i Christie politiska liv sedan dess. Han har bestämt sig för att kandidera för omval, hans popularitet i New Jersey har nått rekordnivåer samtidigt som hans popularitet i republikanska kretsar runt om i landet har svalnat.

Det är hanteringen av ytterligare en orkan, Sandy, som lett till det. Sandy slog till några dagar innan presidentvalet och Christie berömde president Obamas hantering av krisen. New Jersey-borna gillade en ledare som satte deras behov före partipolitik. Republikanska kärnväljare såg för första gången bortom den tuffa attityden och fick se en tämligen mitteninriktad politiker. Det gillade de inte.

Ingle och Symons kan inte klandras för att berättelsen om Chris Christie inte är slut ännu. De har gjort ett bra jobb i att berätta den så här långt. Det märks att de är journalister i New Jersey, med inblick, förståelse och kontakter. Det ger boken ett extra underhållningsvärde.

Vill ni ha koll inför presidentvalet 2016 – där spekulationerna om Christie och andra redan är igång – så föreslår jag att ni läser den här boken.

Chris Christie – The Inside Story of His Rise to Power

Bob Ingle & Michael Symons

St. Martin’s Griffin

ISBN: 9781250031266

About Mathias Sundin

Riksdagsledamot och oppositionsråd för Folkpartiet, från Norrköping. Ohälsosamt intresserad av amerikansk politik. Bloggare åt CNN och medverkande i SvD:s USA-panel under presidentvalet. Författare till en politisk thriller, Till varje pris, om en svensk-amerikansk senator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.