In The Plex – How Google Thinks, Works and Shapes Our Lives

Posted by | februari 22, 2013 | Okategoriserade | No Comments

In The PlexGrundarna till Google, Larry Page och Sergey Brin, var i mitten av 1990-talet på besök hos Excite, då en av de stora sökmotorerna. Page och Brin var doktorander vid Stanford och hade där utvecklat en sökmotor som vida överträffade de som fanns på marknaden. Eftersom de båda var inställda på fortsatt forskarkarriär ville de att någon skulle använda motorn och i det närmaste bara få betalt för sina och universitets omkostnader.

Page och Brin lade upp sin sökmotor, då kallad BackRub, i ett fönster bredvid Excites dito. De skrev in ordet Internet. Excites första länk var till en sida på kinesiska, där ordet Internet förekom ett stort antal gånger. BackRub pekade istället på en hemsida som förklarade vad Internet och the World Wide Web var för något.

Excites VD, George Bell, höll med om att BackRubs sökmotor var mycket bättre – vilket han ansåg var ett problem. Folk ska stanna länge på vår sida, söka flera gånger, klicka runt, inte som med er motor direkt hitta bästa länken, menade han.

Under ett och ett halvt års tid försökte Page och Brin att få någon att använda deras sökmotor. Alla tackade nej, och de beslutade sig för att starta Googol. Namnet var en matematisk term, som en rumskamrat till Larry Page föreslog. Page råkade stava fel när han köpte domännamnet och Google.com var bildat.

Författaren till In The Plex, Steven Levy, har följt bolaget på nära håll ända sedan dess början i slutet på 90-talet. Google släpper inte gärna in journalister, men till slut gick de med på att ge Levy stor möjlighet att prata utförligt med personal, tidigare anställda och ledartrion Brin, Page och Eric Schmidt.

Levy gör ett bra jobb i att berätta den kronologiska utvecklingen av Google, samtidigt som han beskriver personerna som skapade framgångssagan. Inte bara grundarna, utan de briljanta ingenjörer som bidragit med olika delar i det som idag är ett jätteföretag.

Vill ni ha en hård och kritisk granskning av Google, så kommer ni bli besvikna. Visserligen lyfter Levy upp kontroverser kring företagets interna slogan ”Don’t be evil”, misstag och hycklande, men det är inte djupgående på något sätt.

Det som istället gör boken läsvärd är såklart Google i sig självt, men även att Levy just fått tillgång till information ingen annan journalist har fått. Bland annat beskriver han hur företaget implementerade sin ”hiding strategy” där de i början av 2000-talet gjorde allt för att Microsoft och andra jättar inte skulle få reda på att de knäckt koden för att tjäna pengar på annonser på internet. De var rädd att inte klara en fullskalig attack från mjukvarujätten. 2004 börsnoterades Google och tvingades då visa hur mycket pengar de tjänade. Världen, och Microsoft, häpnade, men då var det försent att göra något åt det.

In The Plex är också berättelsen om hur vi människor är medgångsfans. Från att ingen ville använda deras sökmotor till att de får priser för sin layout av Google.com. När Page och Brin beslutade sig för att starta företaget var de tvungna att göra hemsidan själva. De var helt enkelt så dåliga på HTML att en ruta för sökordet och loggan var allt de klarade av att få ihop.

George Bell på Excite går till historien som en av alla de som inte fattade. Han kunde ha fått sökmotorn, grundarna och hela kungariket för några hundratusen dollar. Idag är Googles börsvärde 262 miljarder dollar.

In The Plex – How Google Thinks, Works and Shapes Our Lives

Steven Levy

ISBN: 9781455875733

About Mathias Sundin

Riksdagsledamot och oppositionsråd för Folkpartiet, från Norrköping. Ohälsosamt intresserad av amerikansk politik. Bloggare åt CNN och medverkande i SvD:s USA-panel under presidentvalet. Författare till en politisk thriller, Till varje pris, om en svensk-amerikansk senator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.