Power Plays

Posted by | april 08, 2013 | Samhälle | No Comments

Power PlaysJag ska direkt erkänna att jag inte bara skriver den här recensionen för att rekommendera en bra bok. Det är också för att jag vill lära svenska journalister vad triangulering är för något. Vad kan då vara bättre än en bok med mannen som uppfann begreppet: Power Plays av Dick Morris.

Gotlands Tidningar beskriver i en ledarartikel det som tycks vara den gängse uppfattningen i Sverige om vad triangulering är: “Triangulering innebär att man försöker avväpna motståndaren genom att sno några av hans/hennes centrala ståndpunkter och göra dem till sina.”

Det ligger en del sanning i den beskrivningen, men det är mer komplicerat än så.

“En del vill att jag ska göra som Truman, slåss med kongressen, andra att jag ska göra som Eisenhower och samarbeta med dem”, sa Bill Clinton sittande i sin favoritfåtölj i Vita husets residens. “Vad tycker du jag ska göra?”, frågade han Dick Morris.

Året var 1994 och demokraterna hade åkt på en svidande hård förlust i mellanårsvalet och tappat kontrollen över kongressen. Inte mycket talade för att Clinton skulle kunna bli omvald två år senare.

“Gör vad Mitterrand gjorde med Chirac”, svarade Morris.
Clinton, iförd t-shirt, jeans och sneakers, tittade förvånat på honom.

Francois Mitterrand hade sedan han tagit makten 1981 nationaliserat stora delar av den franska ekonomin och Frankrike hade hamnat i en svår ekonomisk kris, som lett fram till att högern vunnit parlementsvalet 1986. Landet skulle därför styras av en socialistisk president och en högerinriktad premiärminister. Det var upp till presidenten att utse premiärministern från det segrande partiet och alla trodde han skulle ta någon som stod nära mitten, så de lättare kunde samarbeta. Istället valde han den allra längst till höger, Jacques Chirac.

Chirac vände upp och ner på Mitterrands socialistiska politik och privatiserade bland annat de flesta av företagen som hade nationaliserats. Mitterrand lät honom hållas och när det kom till presidentvalet 1988 hade Chirac redan hunnit genomföra sin politik och hade inget att gå till val på. Mitterrand omvaldes tämligen enkelt.

“Genomför republikanernas politik”, sa Morris till Clinton. “Minska budgetunderskottet, minska brottsligheten, reformera socialbidragssystemet. Lös deras problem, men gör det inte bara med deras metoder. Fixa deras bil med våra verktyg.”

I ett PM till Clinton lite senare kallade Morris metoden för triangulering.

Clinton gjorde just det. Han minskade exempelvis brottsligheten genom republikanska metoder (fler poliser, fler fängelser, tuffare lagar) och genom demokratiska metoder (hårdare regler för handeldvapen och förbud för köp av automatvapen).

Morris har tre regler för triangulering:

  1. Lös motståndarens problem.
  2. Gör det med båda sidors metoder.
  3. Glöm inte din egen sidas agenda.

Berättelsen om hur Mitterand besegrade Chirac, hur Clinton kopierade Mitterand, hur Morris uppfann begreppet triangulering och många andra finns i Power Plays. Den handlar om mer än triangulering. Morris går igenom de strategier som politiker använt genom åren. Abraham Lincoln härskade och söndrade, Ronald Reagan vann genom att stå upp för sina principer, Barry Goldwater förlorade när han försökte samma sak, Tony Blair reformerade sitt parti och FDR och JFK använde ny teknik i sina framgångar. För att nämna några.

Power Plays är lättläst och underhållande och rekommenderas varmt till läsare som är intresserade av politiskt historia och såklart av politisk strategi.

Några kanske undrar hur jag kan rekommendera en bok av Dick Morris, den smågalne tokhögerkommentatorn på Fox News som både spyr galla och har fel i de flesta analyser? Den här boken är skriven innan Morris ballade ur. Som ni själv har förstått jobbade han åt Bill Clinton och gjorde det under många år. De senaste tio åren har han gradvis spårat ur, bland annat i ett starkt hat mot Bill & Hillary Clinton, men denna fina bok fick han som tur var ur sig innan dess.

Power Plays
Dick Morris
ReganBooks
ISBN: 9780060004446

About Mathias Sundin

Riksdagsledamot och oppositionsråd för Folkpartiet, från Norrköping. Ohälsosamt intresserad av amerikansk politik. Bloggare åt CNN och medverkande i SvD:s USA-panel under presidentvalet. Författare till en politisk thriller, Till varje pris, om en svensk-amerikansk senator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.