Talande kvinnor.

Posted by | februari 04, 2013 | Kommunikation, Samhälle | No Comments

Talande kvinnorRetorikprofessor Brigitte Mral var en del av ett större retoriskt projekt med bl.a. retorikprofessor Kurt Johanneson där frågan om retorikens historia utifrån kvinnornas bidrag kom upp på agendan. Det blev en hätsk diskussion. Flera gånger. Till slut ber Johanneson Mral att fokusera på den delen. Ensam kvinna som hon var i församlingen var det inte en självklarhet för Mral att acceptera. För varför måste det vara kvinnan som skriver om kvinnornas retoriska historia? Efter ytterligare funderingar gör hon slag i saken. Resultatet heter ”Talande kvinnor. Kvinnliga retoriker från Aspasia till Ellen Key”.

Det är en fascinerande bok och jag klarar inte av att läsa ut den. Det är sällan jag blir så provocerad av skrivna ord, men den här gången rusar mitt hjärta, andningen blir tryckande och jag frustar rakt ut med onedteckningsbara ord. Jag blir helt enkelt urförbannad.

Det har inget att göra med innehållet. Jag finner det mycket intressant. Det har inget att göra med författarens stilistiska nivå. Jag uppskattar hennes prosa. Det har med historiens sätt att behandla kvinnor att göra. Och jag reagerar på hur uppenbart skarpa, smarta, intellektuella kvinnorna medvetet måstat lägga upp strategier för hur de ska kunna kommunicera i en värld helt öppet styrd av en grupp, helt sluten för alla andra.

Ta bara kvinnornas situation under medeltiden. En kvinna född i en välbärgad familj har två val. Det ena är att gifta sig med en man från samma eller högre börd. Det andra att gå i kloster. Eftersom det var många krig och männen dog som flugor fanns helt enkelt inte tillräckligt många på rätt samhällsnivå kvar att knyta banden med varav klostren fick ett uppsving. Naturligtvis var nunneklostren under förmynderi från munkklostren. Såklart. Något annat gick inte för sig. Var det därför så många kvinnor började få uppenbarelser från Gud? Om hur politiken i det egna samhället bäst skulle utformas.

Mral beskriver hur Teresa av Avila utnyttjar ”speciella stereotyper för hur kvinnor bör tala, till exempel koketterier, charm och nedvärdering av den egna personen, för att föra fram sitt budskap”. Alison Weber drar slutsatsen att Teresa av Avilas språkbeteende är en maskerad maktstrategi.

Och se bara på vår egna ”Heliga Birgitta”. Uppvuxen som äldsta dotter åt lagmannen Birger Persson befann hon sig ofta i sällskap med stormän, lagstiftare och författare. Hon gifter sig med en annan riksman och fungerar under många år i praktiken som kung Magnus Erikssons rådgivare. Hon fortsätter sin bana inom hovet som magistra – lärare – åt drottning Blanka. Fortsätter att vistas i den politiska maktens centrum. Visst är det märkligt att hon, efter makens död, börjar få uppenbarelser som ger tydliga råd om hur politiken bör drivas både på nationell och internationell nivå? Eller inte. För kvinnor fick inte delta i det offentliga rummet. Egentligen. Cheryl Glenn formulerar det tydligt: ”the ideal woman has been disciplined by cultural codes that require a closed mouth (silence), a closed body (chastity), and an enclosed life (domestic confinement)”.

För att kunna ge orden genomslag i en situation av maktlöshet måste kvinnor välja roller, identiteter och attityder som är acceptabla för kvinnor, eller åtminstone begripliga för respektive publik, kort sagt en persona som stärker talarens ethos. (Brigitte Mral.)

Det är vid den här insikten jag slutar läsa. Jag ser att nästa kapitel handlar om Elisabeth I som jag verkligen är intresserad av. Det får bli en annan dag. När jag lugnat mig lite.

Läs boken. Läs den om du redan är övertygad feminist. Läs boken om du är övertygad om att feminismen är en överdriven, icke verklighetsförankrad subkultur. Läs den som vanlig bok eller läs den som e-bok. Även om du bara läser ett kapitel åt gången och sedan lägger den åt sidan ett tag. Det tänker jag göra.

Rekommenderar Camilla Eriksson

Talande kvinnor
Brigitte Mral
ISBN 978-91-86093-12-9
Retorikförlaget

About Camilla Eriksson

Camilla Eriksson arbetar med PR, kommunikationspsykologi och retorik. Som talskrivare har hon arbetat för politiker, näringsliv och media, bl.a. för TV-programmet ”Livet blir bättre” (TV3) och Camilla syns nu och då som retorisk analytiker i TV4:s Nyhetsmorgon. 2010 startade hon PR-byrån Retorikiska. I bagaget har Eriksson en lärarexamen, mastersstudier i pedagogik och psykologistudier från Kanada. Dessutom diplomerades hon som summa cum laude från IHR – Institutionen för reklam och PR (Stockholms universitet). Under årets Almedalsvecka vann hon silver i Årets Almdalsblogg. Hennes retoriska analyser och mer om Camilla kan du med fördel läsa på bloggen www.retorikiska.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.