The Passage of Power – The Years of Lyndon Johnson

Posted by | februari 07, 2013 | Samhälle | No Comments

Caro The Passage of PowerOm ni är intresserade av politik och historia, särskilt amerikansk, och inte hört talas om denna biografi så kommer ni att tacka mig för att jag nu introducerar den för er. Jag kommer nämligen alltid vara tacksam till den person* som visade böckerna för mig. Robert Caros bokserie The Years of Lyndon Johnson är nämligen den bästa politiska biografin någonsin.

Föremålet för denna recension, The Passage of Power, är bok nummer fyra i serien. Första kom ut 1991 och Caro spenderar ungefär tio år per bok. Han har en kvar och vi är många som oroligt håller koll på hans hälsotillstånd, 77 år som han hunnit bli.

Boken behandlar åren 1958-64, som både är Johnsons mest frustrerande år som maktlös vicepresident, och mest tillfredställande år som ny president. Huvuddelen av boken behandlar dock de sju veckorna efter John F Kennedys död. Sju veckor där Johnson ställs inför prövningar likt aldrig tidigare och utför saker som är i de närmaste omöjliga.

Hela Kennedys reformprogram, inklusive hans Civil Rights Act för de svarta amerikanerna, hade kört fast i senaten och skulle sannolikt ha dött där utan Johnsons insats. Under dessa veckor lyckas Johnson hålla sina egna demoner i schack, till fullo använda det politiska geni han begåvats med, korka upp hela Kennedys program och därmed driva igenom den första riktiga reformen för svarta i USA sedan Abraham Lincoln avskaffade slaveriet över hundra år tidigare.

Hittills uppgår de fyra böckerna i Caros svit om Johnson till nästan 3000 sidor. Jag förstår om ni blir avskräckta, men tro mig, ni kommer önska böckerna vore längre. Trots detaljrikedom, och trots att man på ett ungefär vet hur det går, lyckas Robert Caro skriva så det blir spännande. Hela förtjänsten tillfaller dock inte Caro. Hans objekt, LBJ, är en unik person. En person som bäst beskrivs med uttrycket ”larger than life”.

Sedan han var en ung grabb i Texas hade han hungrat efter att bli president. Inte hungrat som andra personer med maktambitioner, utan brunnit i helvetet av en lidelse att få bli världens mäktigaste man. Den lidelsen gjorde att han var beredd att göra vad som helst för att nå dit. Lyndon Johnson var en skitstövel av sällan skådat slag. Han var, som Caro beskriver det, en ”reader of men”, han kunde avläsa bättre än någon annan vad som skulle få mannen mittemot honom att böja sig för hans vilja. Och han utnyttjade allt han hittade till fullo, vare sig det var fjäsk eller hot.

Men mitt i denna brutalitet fanns vad som verkar vara en äkta vilja att hjälpa de som hade det svårt. De utsatta, de hungriga och utstötta. När Johnson blivit president och diskuterar strategin för reformförslagen som sitter fast i senaten menar hans rådgivare att han inte ska spendera sitt politiska kapital på något så svårt och kontroversiellt som rättigheter för svarta.

”Well, what the hell’s the presidency for?”, svarar Johnson argt.

Bokserien handlar inte bara om Johnson, utan om dessa år i amerikansk historia. Det amerikanska samhället framväxt under 1900-talet första hälft, och om de fascinerande personer som passerade förbi i Johnsons liv. I denna fjärde bok spelar såklart John F Kennedy en framträdande roll, men ännu mer Robert Kennedy. Brodern och justitieministern som hatade Johnson mer än något annat i livet, och tog varje chans att förnedra vicepresidenten. Plötsligt vände en gevärskula upp och ner på allt, och den maktlöse vicepresidenten blev den mäktige presidenten, och den mäktige justitieministern blev den maktlöse brodern.

Ni förstår vid det här laget att jag mycket varmt kan rekommendera den fjärde boken i serien The Years of Lyndon Johnson. Men se till att börja från början – och njut.

The Passage of Power – The Years of Lyndon Johnson

Robert Caro

ISBN: 0679405070

Knopf Publishing Group

*Roland Poirer Martinsson.

About Mathias Sundin

Riksdagsledamot och oppositionsråd för Folkpartiet, från Norrköping. Ohälsosamt intresserad av amerikansk politik. Bloggare åt CNN och medverkande i SvD:s USA-panel under presidentvalet. Författare till en politisk thriller, Till varje pris, om en svensk-amerikansk senator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.