The Price of Politics

Posted by | december 04, 2012 | Samhälle | No Comments

”Rather then fixing the problem, they postponed it.” 

Det är Bob Woodwards sammanfattande omdöme om de dramatiska förhandlingar mellan demokrater och republikaner som utspelade sig i Washington förra året.

Resultatet ser vi nu, när president Barack Obama återigen förhandlar med republikanerna. Förra året stod USA inför något som liknande en konkurs om inte lånetaket höjdes, landet skulle tvingas ställa in betalningarna. Nu är det en fiscal cliff, eller budgetstup, som väntar på nyårsafton om inte politikerna klarar av att komma överens.

För att förstå vad som nu utspelar sig i Washington, och för att begripa hur djupt polariserat klimatet är i den amerikanska huvudstaden, så bör ni läsa Bob Woodwards The Price of Politics.

Woodward är kanske världens främsta journalist. Han slog igenom med Watergate-avslöjandet och den legendariska källan Deep Throat och har sedan dess lyckats behålla den höga klassen i rapporteringen. Genom sin status, och mycket höga grad av seriositet, får han tillgång till alla makthavarna och lyckas pussla ihop vad som hände. Det han skriver är så nära vi kan komma, utan att ha varit med.

Han har skrivit ett stort antal reportageböcker, bland annat fyra om George W Bushs tid som president, med detaljerade beskrivningar hur beslutatet om Irakkriget formades. Han har även skrivet en bok om Barack Obama och hans hantering av krigen i Irak och Afghanistan.

Denna gång är det alltså inrikespolitik det handlar om och förhandlingarna om att höja taket för hur mycket den amerikanska staten ska få låna.

Ni minns bakgrunden? Att höja lånetaket hade tidigare varit en formalitet, men blev nu till en verklig förhandling. Först var det en demokrat (senator Kent Conrad) som höll höjningen gisslan för att få sin vilja igenom, sedan var det republikanerna. De ville se neddragningar i budgeten i minst motsvarande grad som lånetaket höjdes.

Förhandlingar inleddes, avslutades, inleddes och avslutades. Boken blir på det sättet delvis rätt seg, helt enkelt eftersom verkligheten var det. Otaliga möten utan nämnvärda resultat och mer eller mindre seriösa förslag skickades fram och tillbaka.

Huvudpersonerna är president Barack Obama och den republikanske talmannen John Boehner. Båda verkar ha varit seriöst intresserade av en stor uppgörelse. Svårigheten i att komma överens var att republikanerna vägrade höja några skatter och att demokraerna vägrade att inte höja några skatter.
Efter försök att förhandla på lägre nivå, klev till slut Obama och Boehner direkt in i arbetet och förhandlade med varandra. De lyckades enas om att ”öka intäkterna” med 800 miljarder dollar på 10 år, genom att täppa igen kryphål i skattelagstiftningen, kombinerat med stora neddragning i statsbudgeten. Det fattades nästan bara ett handslag och så skulle de tillslut vara överens. Då kommer Obama och demokraterna på den briljanta idén att föreslå ytterligare intäktsökningar på 400 miljarder dollar.

Beskrivningen av hur starkt kravet var från presidenten till talmannen går isär. Obama menar att han bara testade med Boehner om det var möjligt. Boehner menar att Obama krävde det. Hur som helst gick republikanerna i taket och uppgörelsen gick i putten.

Woodward skriver:

”Especially baffling was President Obama’s decision to make his critical request for $400 billion more in revenue in a spur-of-the-moment phone call. The result was a monumental communications lapse between the president and the speaker at a critical juncture.”

President Obama är dock långtifrån den enda skyldige. Talmannen Boehner visade sig oförmögen att få sina egna republikaner att rätta in sig i ledet. Både Obama och Boehner ville väl, de ville komma överens och tillsammans kunde de ha gjort det. Men de klarade inte att stå emot krafter i de egna partierna som drog dem åt andra håll. En klar brist på ledarskap, helt enkelt. Boehner snackar tufft i intervjuerna med Woodward, men när det kom till kritan levererade han inte.

Resultatet av förhandlingarna blev att de sköt problemet framför sig. De kom överens om stora neddragningar som skulle träda vid kraft den 1 januari 2013, om de inte kom överens om något annat tills dess. Neddragningarna var av det slag som inget av partierna ville ha, och det skulle alltså tvinga fram nya förhandlingar. Det är dessa förhandlingar vi ser pågå nu.

Det är fascinerande, men samtidigt djupt deprimerande, läsning. Att världens ledande land, världens enda supermakt, har så svårt att hantera så viktiga frågor är allvarligt.

Har ni inte läst någon bok av Bob Woodward tidigare så har ni missat något. Denna är inte hans bästa, men det är nog snarare de faktiska förhållandena som gör den lite seg, inte själva boken. Ni kommer känna det som ni är flugan på väggen, som tyst sitter och lyssnar medan några av världens mäktigaste män (och en kvinna) fattar beslut som påverkar oss alla.

En perfekt julklapp till er själva. Låt oss hoppas att de som nu sitter och förhandlar också har läst boken och sett hur barnsligt de ibland bär sig åt. Har de gjort det kan vi förhoppningsvis skåla och önska varandra ett gott nytt år, och inte ett som börjar med att vi kör över ett stup.

Ett smakprov hittar ni i denna artikel i Washington Post.

The Price of Politics
Bob Woodward
Simon & Schuster
ISBN: 1451651104

About Mathias Sundin

Riksdagsledamot och oppositionsråd för Folkpartiet, från Norrköping. Ohälsosamt intresserad av amerikansk politik. Bloggare åt CNN och medverkande i SvD:s USA-panel under presidentvalet. Författare till en politisk thriller, Till varje pris, om en svensk-amerikansk senator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.